Aktualno

Reakcija nezavisne liste MI za IM na netočne konotacije povodom sjednice vijeća

Aktualno - Lokalne teme

Ponedjeljak, 29 Srpanj 2013 16:56

mi za_imotski_demanti

Pogledajte

Na naš mail pristigao je demanti nezavisne liste građana MI za IM povodom objavljenog članka kojeg smo prenijeli iz drugih medija pod naslovom "Gluhi telefoni u Imotskom: Oporba tvrdi da nije pozvana na sjednicu Gradskog vijeća". Demanti prenosimo u cijelosti. 
 

Ja, Martin Lončar, predstavnik nezavisne liste građana Mi za IM u Vijeću grada Imotskoga, demantiram dio natpisa u Vašem mediju, koji aludira na to da sam krivo postupao, naročito glede spomenutog informiranja o hitnoj sjednici vijeća. 
Naime, u petak ujutro, 26.7.2013. pozivom predsjednika Gradskog vijeća gospodina petra Bašića – Markote upoznat sam s izvanrednom sjednicom, koja se održala u ponedjeljak u deset sati ujutro. Premda nisam dobio papire za rad prihvatio sam poziv i došao, naročito zato što je dnevni red imao samo jednu točku, koju je kao valjalo žurno riješiti. Također, predsjednik me zamolio, budući da je sve to kao iznenada iskrslo, papiri ne mogu poštom stići na vrijeme, a on nema njegov broj, da proslijedim informaciju kolegi oporbenjaku gospodinu Ivici Kukavici, koji predvodi vijećničku četvorku. 
Navedenog gospodina isti taj petak sam obavijestio o nadnevku sjednice, ali bio sam dojma da on, ako hoćete i s pravom, smatra da to nije službeni poziv. Ipak sam ja samo vijećnik a ne službena osoba. Predsjednika vijeća sam nakon toga izvijestio, kako o dojmu tako i o ishodu razgovora. Isto tako, koristim prigodu i molim ove dvije strane, koje su u očiglednom verbalnom i inom sukobu, da me ubuduće ne uvlače u svoje prijepore i poštede svojih prepucavanja, jer niti sam dionik toga svega niti zaslužujem ovakvo krajnje konotativno povlačenje po medijskom prostoru.
Ponedjeljak, 29.7.2013. godine.

Baner
Baner
Baner

 

 

Gluhi telefoni u Imotskom: Oporba tvrdi da nije pozvana na sjednicu Gradskog vijeća

Aktualno - Lokalne teme

Ponedjeljak, 29 Srpanj 2013 13:48

 

imotski mont

Pogledajte

Pogledajte

U ponedjeljak je održana izvanredna sjednica Gradskog vijeća Imotskog, no, oporbeni vijećnici, koje predvodi Ivica Kukavica, za to nisu znali. Obavijest o održavanju sjednice nisu dobili ni lokalni mediji. Kukavica je, kaže, razgovarao s Veljanom Radojkovićem, predstojnikom Ureda državne uprave, koji mu je rekao da o tome obavezno mora obavijestiti Ministarstvo.

- Svi smo u šoku. Čim su sazvali izvanrednu sjednicu jasno je da je nešto bilo žurno i operativno, a mi imamo pravo znati o čemu je bilo riječi. Imotski nakon osam godina po prvi put ima oporbu. Iako vladajućima nismo potrebni za donošenje odluka, imamo pravo znati što se događa. Kada sam saznao da je sjednica održana, otišao sam tajniku po obrazloženje. Potvrdio mi je da se sjednica održala, ali mi nije znao ništa reći o točkama dnevnog reda. Sastavit će zapisnik pa će mi ga dati na uvid - kazao je Kukavica.

Zbog čega oporba nije dobila obavijest o održavanju sjednice te koje su odluke donesene pitali smo imotskog gradonačelnika, Antu Đuzela, no on nije bio raspoložen za razgovor. Kaže da nije točno da oporba nije obaviještena, te da je to učinio predsjednik Gradskog vijeća.

- Bila je to telefonska sjednica, a ne radna. To je zbog hitnosti - nevoljko je jedva izustio Đuzel.

Zaključio je da je dosta razgovora kada smo ga upitali koje su odluke donijeli, što je bilo hitno.

- Aj, bog - zaključio je na to imotski gradonačelnik i prekinuo vezu.

Raspoloženiji za razgovor je bio HDZ-ov predsjednik imotskog Gradskog vijeća, Petar Bašić Markota. On također tvrdi da je oporba dobila obavijest, ali ne pismeno, već telefonski.

- Da će danas biti sjednica saznali smo u petak u 11 sati. Nije više bilo vremena da šaljemo poštom već smo trebali nazvati svakog pojedinačno. Nazvao sam Martina Lončara s liste mladih koji je također u oporbi i pitao ga broj od Kukavice. Još je sve novo, nisu svi dostavili brojeve. On je rekao da će mu on javiti za sjednicu i nakon desetak minuta me nazvao i potvrdio mi da je Kukavica obaviješten.

Bila je jedna točka dnevnog reda. U poduzetničkoj zoni u Vinjanima smo jedan dio zemljišta, koji je bio put između dvije parcele, trebali prenamijeniti u građevinsko zemljište kako bi s tim mogli ići što prije na natječaj - objasnio je Petar Bašić Markota.

INES BRAJEVIĆ / Dalmacija news
Baner
Baner
Baner
 

Biciklijada Imotske krajine

Aktualno - Lokalne teme

Subota, 27 Srpanj 2013 13:23

biciklijada imotski

Pogledajte

Pogledajte

Pogledajte

Pod geslom "Đir za zdravi život" pozivaju se svi ljubitelji biciklizma i zdravog življenja na jedan od startova biciklijade 04.08.2013 u 17:30 sati da dođu ispred centra Park&Shop, Imotski.

Okupljanje svih biciklista biti će ispred centra Park&Shop u 18:15 sati gdje će biciklisti napraviti milenijsku fotografiju.

Nastavak biciklijade odvest će nas do centra grada u 19:00 sati gdje će Šetalište Stjepana Radića biti zatvoreno za promet i na nekoliko sati biti na službi ljubiteljima biciklizma.

Na samom Šetalištu organizirati će se edukativni natjecateljski poligon u dvije kategorije za djecu do 10 godina i za mlade do 16 godina, uz nagrade za najspretnije.

Isto tako, upriličiti će se i nagradna lutrija uz super prvu nagradu, ali ostavljamo vam na razmišljanju koja je nagrada.

Napomena:

Vožnja do ulaza u grad djeci je dozvoljena uz pratnju roditelja. Ostala djeca uključuju se na Biciklijadu kod Spomenika na Điradi gdje će se s ostalim sudionicima dovesti do cilja!

U samo gradu zainteresirani se mogu provest i s ostalim rekreativnim prijevoznim sredstvima (romobilima, rolama, skateboardima i sl.)

Više informacija o ovom događaju možete pronaći na Facebook stranici eventa (LINK).

Baner
Baner
Baner
   

Prostitutka čije su usluge koristili gastarbajteri Imotske krajine na jumbo plakatu u Cisti Provo

Aktualno - Lokalne teme

Četvrtak, 11 Srpanj 2013 11:34

plakat cista_provo

Pogledajte

Pogledajte

Pogledajte

Pogledajte

Ako ste se posljednjih dana zaputili starom cestom preko Trilja do Imotskog, niste mogli ne prikočiti u Cisti Provo... Tamo vas s jumbo-plakata palcem pozdravlja jedna simpatična dama u godinama. Kako će se ispostaviti, dobar dio ovdašnje populacije gospođu zna iz - prve ruke.

Ime joj je Brigitte, prezime Karbach, ali svi su je odmila zvali Brigittchen. Rodila se 1941. i radila u Koblenzu cijeli svoj život, do smrti 2008. godine. Bila je prostitutka, ali to vijećnicima Koblenza nije smetalo da je proglase počasnom građankom. 

Štoviše, da snime film “Palac za Koblenz”, u kojemu je prikazana ravnopravno s drugim uglednicima ovoga grada na Rajni od stotinjak tisuća stanovnika. 

A ni stari gastarbajteri Imotske krajine nisu imali ništa protiv još jednom vidjeti staru prijateljicu. Ne bismo znali ništa od ovoga da nam to nije objasnio autor plakata Boris Šitum. 

Na tom se prostoru, inače, svakog mjeseca predstavlja jedan suvremeni hrvatski i svjetski umjetnik, u sklopu projekta “Kalendar”, kojeg treću godinu zaredom organiziraju Udruga KVART i HULU iz Splita. 

Jumbo-plakat se nalazi na privatnom posjedu i koristi se isključivo za umjetničke svrhe, s namjerom da stvaralaštvo izvuče iz uobičajenog galerijskog konteksta, po sistemu “jedan mjesec, jedan umjetnik”. Srpanj je Borisov. 

Uznički odnos

Uglavnom, Šitumov se rad objašnjava naslovom "Brigitte - palac za Hrvatsku" i sviješću da je prilično autoreferencijalan. Kako zato što Brigittchen iz prve prepoznaju samo stariji muškarci ovoga kraja, tako i stoga što je, objašnjava autor, i naš nacionalni odnos prema EU dobrim dijelom takav.

"Njemačka nam je uvijek bila nekakav uzor, a ova stvar s počasnom građankom Brigitte je zanimljiva jer svjedoči o društvu lišenom licemjerja i lažnog morala. Kod nas je situacija malo drugačija, zapravo obrnuta, jer imamo političku i nacionalnu prostituciju, koja se ne libi rasprodaje zemlje, i uzničkog odnosa prema moći i kapitalu, a deklarira rodoljublje i slobodnu volju." objašnjava u dahu Boris ono što mu se čini očitim. 

O svom konceptu kaže kako predstavlja nostalgičnu priču o Europi nekad i sad. "Za vrijeme odlaska prvih gastarbajtera u Njemačku, 60-ih godina, kontrast svjetonazora i običaja bio je ogroman. Sada je situacija drugačija, nema više iznenađenja i 'obećane zemlje'. Starica na slici ipak nam zbog dobrih starih vremena daje podršku za ulazak u EU... Možda je najbolje već prošlo, mi uvijek nekako kasnimo." tumači svoj rad Šitum.

Seks kao kulturni čin
O tome kako je on uopće doznao za cijelu priču, Boris kaže kako je u studentskim danima, prilikom posjeta ocu, i sam imao ‘inicijaciju’ kod Brigitte. ‘Bio je to više kulturološki nego seksualni čin, sve u svemu, kaže Šitum.

 

Piše: Jakov Kosanović
Izvor: Slobodna Dalmacija 

Baner
Baner
Baner
 

Sv. Ilija: Prosvjed protiv tunelarine pretvorio se u prosvjed protiv Vlade

Aktualno - Lokalne teme

Utorak, 09 Srpanj 2013 22:36

prosvjed tunel2-090713

Pogledajte

Pogledajte

Pogledajte

Pogledajte

Pogledajte

Približno tisuću prosvjednika okupilo se u utorak ispred tunela Sv. Ilija kroz Biokovo kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog naplate prolaska kroz tunel, no, prosvjed protiv tunelarine pretvorio se u prosvjed protiv VladeZorana Milanovića. U svojim su govorima, župan Zlatko Ževrnja i načelnici općina Imotske krajine i Makarskog primorja, bili pomirljivi, pozivali su Vladu na razgovor i mirno traženje rješenja, a "najžešći" je bioJakov Cikojević, župnik iz Zagvozda, koji je blagoslivljajući tunel otvoreno pozvao na rušenje Vlade.

- Tunel je otvoren, nitko za to nije znao, što to znači? Da imamo protuhrvatsku Vladu koja je poniknula na korijenima prokletog komunizma. Milanović, Josipović, Jovanović, Mesić, cijela bagra komunistička, oni se od svog hrvatskog naroda skrivaju u mišje rupe, nije ih bilo na Jazovki, ni na Bleiburgu. Imoćani su kroz svoju povijest do u naše dane znali tko su i što su. Hrvati i katolici! Na sljedećim izborima, ako ne i prije, srušimo ovu Vladu i takozvanog predsjednika. Nisu dostojni biti zastupnicima hrvatskog naroda - zagrmio je Jakov Cikojević i pozvao Sv. Iliju i Isusa da zaštite putnike kroz tunel i poželio im da prolaze sretno i sigurno.

- I džabe! - dobacili su iz publike.

Zlatko Ževrnja istaknuo je kako je tunel Sv. Ilija jedini primjer u Hrvatskoj gdje se naplaćuje pristup autocesti.

- Desetak milijuna kuna potrebnih za održavanje višestruko bi se vratile razvojem gospodarstva u Imotskoj krajini. Zona u Dugopolju nikada ne bi došla ovdje gdje je danas, nikada ne bi tamo radilo 3000 ljudi, da se naplaćivala brza cesta Solin - Klis. Ovaj je projekt generator razvoja, a naplatom tunelarine slabi se demografski razvoj i pada socijalni standard.Mora se naći neko rješenje da se domaćem stanovništvu prolaz kroz tunel ne naplaćuje, a turistima se može naplaćivati - kazao je Ževrnja i poručio kako će nastaviti s mirnim prosvjedima sve dok se ne nađe neko zadovoljavajuće rješenje.

- Nismo došli rušiti Vladu, niti blokirati tunel. Namjera nam je upozoriti predsjednike Vlade i Hrvatske da promisle o ovome jer cijena nema nikakvog smisla. Minutom šutnje upozorimo Vladu što će se događati, jer je narod koji šuti najopasniji - poručio je Joško Roščić, načelnik Baške Vode.

Imotski gradonačelnik, Ante Đuzel, rekao je kako se osjeća kao građanin drugog reda, a sve što traži je ravnopravan status s ostalim građanima Hrvatske.

- I da je druga strana na vlasti, isto bi govorio. Ovo nije dobro za razvoj gospodarske zone gdje bi posao trebalo naći 500 ljudi. Ovo nije dobro ni za Imotsku krajinu, ni za Makarsko primorje - rekao je Đuzel.

Načelnik Runovića Josip Lešina istaknuo je kako tunel ne bi trebao biti sjeme razdora već spojnica te da će se svim legitimnim sredstvima nastaviti boriti da ostvarimo svoj cilj i prosperitet.

INES BRAJEVIĆ / Dalmacija news
Foto: Ivo Ravlić / CROPIX

Baner
Baner
Baner

   

Stranica 9 od 156

Baner