Aktualno

OPASNOST KOJA VREBA: brana smrti kod Plavog mosta na Vrljici

Aktualno - Lokalne teme

Utorak, 18 Lipanj 2013 12:44

vrljika plavi_most

Pogledajte

Na Vrljici između Perinuše i Nebriževca, kraju kojeg zovu Muša, od davnina kupalištu Podbabljana, postoji već svima poznat Plavi pješački most, željezna mazija, simbol graditeljskog neukusa u prirodnom ambijentu. Sve bi se to moglo i uklopit u prostoru kao suvremeni tip graditeljstva da nije brane ispod mosta koja je 100% opasana po život svemu živom što priko nje prođe. Voda koja pri padu na dno udara tonom težine i ne da se otrgnuti ničemu što upadne u njen vrtlog je hladnokrvni ubojica.

Prije nekoliko godina pod tom branom spašeno je jedno dijete od utapanja, prije par dana niti uz pomoć ronioca nije se uspjelo spasiti utopljenika (ponovo dijete) od pogibelji. Hoće li samo upaljene svijeće za poginulog biti dovoljne za spas drugih koje primami voda rijeke na osvježenje ovog ljeta, na primjer kajakaše kojih iz godine u godinu ima sve više. Treba li mladi poginuli Petar Jonjić biti svjetionik spasa svima koji budu dolazili tu ili bi stručnjaci plaćeni i zaduženi za vodne resurse trebali izići na teren i sagledati sve mogućnosti za sprječavanje nemilih događaja. 
Do tada, roditelji upozorite djecu na opasnost, a vi mladi željni igre izbjegavajte Plavi most i branu smrti.

Tekst i foto: Augustin Ago Kujundžić

Baner
Baner
Baner
 

Miroslav Piplica ponovno predsjednik Austrijsko-hrvatske zajednice (AHZ)

Aktualno - Lokalne teme

Utorak, 18 Lipanj 2013 11:10

miroslav piplica_predsjednik_ahz

Pogledajte

Pogledajte

Piplica je na čelu AHZ-a od 2006. godine, a prošle godine izabran je predstavnika u Savjet Vlade RH za odnose s Hrvatima izvan Hrvatske.

Na izbornoj sjednici Austrijsko-hrvatske zajednice za kulturu i šport (AHZ) u Beču Miroslav Piplica, ponovno je izabran za predsjednika s dvogodišnjim mandatom..
Piplica je na čelu AHZ-a od 2006. godine, a prošle su ga godine suvremeni hrvatski doseljenici u Austriji izabrali za svog predstavnika u Savjet Vlade RH za odnose s Hrvatima izvan Hrvatske.

Za dopredsjednike AHZ-a su izabrani Mladen Zorić, Mijo Bijukić, Luka Kobas i Slavko Nemec, a za glavnu tajnicu Mirna Jukić, legendarna hrvatska plivačica koja je branila boje Austrije. Rizničari su Jadranka Vincek i Niko Frančesević, zamjenica tajnice je Marina Bavčević a u Nadzorni odbor je ušao Marijan Kalapatić.

 

- Velika mi je čast ponovno biti predsjednikom ove najveće hrvatske udruge u Austriji i zasigurno širom svijeta - rekao je Piplica, zahvalivši 80-tak članova AHZ-a s pravom glasa na ukazanom mu povjerenju. Istakao je kako Zajednica broji oko 5.000 aktivnih članova koji redovno plaćaju članarinu te da ju čine 20-tak udruga i dvije Sportske lige: Hrvatska nogometna i kuglačka.

- Zajednica brine ne samo o promociji hrvatske kulture i športa u Austriji nego daje podršku hrvatskim junacima koji leže po Haaškom i drugim zatvorima - rekao je predsjednik AHZ-a u podnijetom izvješću o dosadašnjim aktivnostima.

Miroslav Piplica je rođen 1966. godine u Zmijavcima kraj Imotskog. Priznati je sportski profesionalac. Profesionalni prvak Europe i svijeta u kick boxingu u nekoliko priznatih i jakih svjetskih verzija (WKA, WFCA, EBF, ISKA) postao je 1998. godine. Titulu svjetskog prvaka branio je do 2008. godine.

Izvor: Večernji.hr

Baner
Baner
Baner
 

Ekskluzivna ispovijest mame i tate male Nore Šitum koja je ujedinila Hrvatsku

Aktualno - Lokalne teme

Četvrtak, 13 Lipanj 2013 21:12

djana ivica_situm

Pogledajte

Pogledajte

Pogledajte

Kad sam bio mali, mogli su me “lemati” koliko su htjeli, ne bih pustio ni suzu. Sad samo teku. Imamo loših i manje­ loših dana. Ne možemo biti dobro. I ne želim ni biti – osjećao bih se kao da sam iznevjerio Noru da potiskujem, da ne mislim na nju stalno... – tako novinarima Globusa govori Ivica Šitum.

Tata male Nore koji posljednja dva i pol mjeseca živi ono što je cijenjeni nizozemski pisac P. F. Thomese u svojem autobiografskom pripovjednom eseju posvećenom Isi, njegovu mrtvom djetetu (“Dijete sjene”, Fraktura, preveden na više od 15 jezika), nazvao riječju koja nedostaje. Thomesepita: “Dijete bez roditelja je siroče. No kako se zovu otac i majka umrla djeteta?”

Đana Atanasovska i Ivica Šitum i dalje se zovuNorini roditelji.

I jedan od načina da prežive je da pokušaju, tumače uglas, vratiti barem dio dobrote koju su dobili – u akciji za Noru u samo nekoliko prvih dana veljače prikupljeno je više od pet milijuna kuna za eksperimentalno liječenje u dječjoj bolnici u Philadelphiji. Noru nisu uspjeli spasiti, ali ostao je zavjet – moramo to vratiti. A vratili bi, odlučili su, osnivanjem zaklade i gradnjom kuće za roditelje djece oboljele od malignih bolesti. Već idući tjedan, na inicijativu gradonačelnika MilanaBandića, razmotrit će u gradskoj upravi moguće lokacije za kuću.

Novinare Globusa primili su u svom podstanarskom stanu u centru Zagreba, u koji su se preselili nakon što je Nori, prije dvije i pol godine, dijagnosticirana leukemija. U Zagrebu namjeravaju i ostati jer im povratak u Zadar, grad u kojemu su živjeli dok se Noranije razboljela, izgleda nepodnošljivim. Đana i Ivicaosam su godina zajedno. Ivici je to drugi brak – iz prvog ima dvoje odrasle djece. Njihovih osam godina vrijedi, pričaju, nebrojeno više.

“Jako se dobro slažemo. Među nama postoji neizgovoreno razumijevanje. To je ono – ili se nađeš ili ne. A mi smo se našli. Nekoga ovakve stvari udalje. Nas su zbližile. Stalno smo jedno drugome podrška. Kad jedno padne, drugo ga diže”, kaže Ivica.

“Mi smo samo jedni od roditelja koji trpe. Nismo jedini. Ima ih mnogo koji prolaze golgotu, ali u tišini, u mraku. Danas se osjećam krivim zbog njih, o nama i Nori sve se zna, mi smo dobili šansu, i zato osjećam obavezu do kraja svog života pomagati drugima, onako kako su drugi pomagali nama. Ne možemo promijeniti svijet, ali možemo napraviti mali korak i pokušati olakšati život roditeljima koji proživljavaju sličnu sudbinu”, govoriIvica, a supruga Đana se nadovezuje:

“Naravno, nećemo nikome zatvoriti vrata. Morali smo po zakonu odrediti i konkretan cilj. Naš je konkretan cilj izgradnja smještaja za roditelje i djecu zato što smo na svojoj koži osjetili kako je to ogroman problem kad dođete u Zagreb iz drugog grada radi liječenja djeteta. Mi smo na Rebro došli doslovce preko noći, s malom torbom, samo dan nakon što su Nori u Zadru dijagnosticirali leukemiju... Ostavite sve: kuću i posao, iščupate se iz svoje sredine jer morate neprekidno biti uz svoje dijete. I to traje mjesecima. Po nekoliko mjeseci gotovo i ne izlazite iz bolnice. Život vam stane kad čujete dijagnozu svoga djeteta, ali računi svejedno pristižu, krediti idu... Vama se sve sruši, ali život mora ići dalje” , izjavila je Đana za Globus.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA


Baner
Baner
Baner


   

Imotski ljubavni posrednik Nediljko Babić - Gangster oduševio Splićane na FMFS-u

Aktualno - Lokalne teme

Utorak, 11 Lipanj 2013 12:05

gangster split

Pogledajte

Pogledajte

Pogledajte

Pogledajte

Ljubavni posrednik iz Imotskog Nedjeljko “Gangster“ Babić sinoć je “isposredovao“ prepuno splitsko kino “Bačvice“. Dalmatinska premijera dokumentarnog hita “Gangster te voli“ redatelja Nebojše Slijepčevića rasprodala je treći dan nikad popularnijeg Festivala mediteranskog filma. Publika je okupirala sve dostupne stolice, zidiće i stepenice, isprativši glasnim smijehom i spontanim pljeskom Slijepčevićev uradak. 

- Nadao sam se da će doći dosta ljudi, ali ovo je malo zastrašujuće – iskren je bio redatelj kojega je “oprala“ trema prije projekcije. 

- Trema je stvarna, to nije floskula. Film je realno dosad bio na gostujućim terenima, a dokumentarist ima odgovornost kad je na domaćem, pogotovo prema ljudima i prema krajevima koje snima, da ih prikaže na istinit način – rekao nam je Slijepčević i priznao da se nadao punom kinu i dobrim reakcijama, ali nije bio sto posto siguran u to. 

- Ispod humora “Gangster“ ima jednu priču koja nije ugodna za vidjeti. Zapravo je tema filma vrlo ozbiljna: koliko smo tolerantni prema različitostima. Film nije samo komedija, to je samo jedna površina – skreće pozornost redatelj. 

“Gangster te voli“ se trenutno nalazi u festivalskoj distribuciji. Nakon FMFS-a, prikazat će se u konkurenciji na Karlovym Varyma, Sarajevu... Dobra vijest za one koji nisu bili u kinu “Bačvice“: za jesen se, vjerojatno od studenog, sprema široka kinodistribucija filma po cijeloj Hrvatskoj. 

 

MARKO NJEGIĆ / Slobodna Dalmacija
FOTO: JADRAN BABIĆ/CROPIX
GORAN LEŠ / FMFS


Gangster zapjevao
Premijeri u kinu “Bačvice“ nazočili su mnogi likovi iz filma, poput Ante Danice, para koji se jedini “spoji“, zatim neki od Mayinih udvarača... Dakako, došao je i “Gangster“ osobno – Nedjeljko Babić je na kraju projekcije izveo jednu svoju pjesmu.

Baner
Baner
Baner
 

Humanitarna pomoć peteročlanoj obitelji branitelja Tihomira Karoglana

Aktualno - Lokalne teme

Ponedjeljak, 10 Lipanj 2013 22:26

humanitarna runovici

Pogledajte

Pogledajte

Pogledajte

Pogledajte

Pogledajte

Tihomir Karoglan, hrvatski branitelj, koji je još 1992. godine kao ročnik stupio u Hrvatsku vojsku, sudjelovao u akciji Maslenica 1993. Godine iskazujući nevjerojatnu hrabrost, a u kolovozu 19940 g. postaje pripadnikom legendarne 4. gardijske brigade i kao borac prvog voda treće satnije, pješačke bojne odmah sudjeluje u operacijama Zima 94., Ljeto 95., Oluja, Južni potez, Maestral, a zbog toga pohvaljivan je i nagrađen priznanjima više puta, poginuo je prije nešto više od pet godina u prometnoj nesreći u Prološcu kod Imotskog.

Iza sebe je ostavio suprugu Ivanu, četvero malodobne djece Gabrijelu, Josipa, Ivanu i tek rođenu malu Anu. Na njegovom pokopu suborci su pred mnoštvom istaknuli da su dužni pomoći njegovoj obitelji te da će preko njihove zajedničke ljubavi još jednom iskazati poštovanje prema njemu.
Mnogo je bilo takvih obećanja na pogrebima suboraca diljem Hrvatske. Neka su se ispunila, mnoga od njih, nažalost nisu. Lijep primjer obećanja kojega nikada nije kasno ispuniti, bilježimo upravo ovih dana u Imotskom. Tihomirovi suborci pokrenuli su veliku akciju prikupljanja pomoći, kako bi osigurali dostojan krov nad glavom njegovoj peteročlanoj obitelji, bilo kupnjom stana, bilo izgradnjom obiteljske kuće.
Sve je započelo u Gardijskoj motoriziranoj brigadi u Kninu, kada su njeni pripadnici odlučili da dio svoje plaće dadu u te svrhe.
„Da, sugerirali su mi Tihini prijatelji da se obratim Gardijskoj brigadi u Kninu s molbom za pomoć i vidite kako su divno reagirali ti ljudi. Odmah su krenuli u akciju.Potom ostali prijatelji, Zoran Buljan koji je također u brigadi pa Željko Tomas predsjednik udruge oboljelih od PTSP-a Imotske krajine, pa Zlatko Ljubičić, Željko Karoglan Apač, Ivica Kukavica, svi umirovljeni časnici HV. Došli su ljudi kod mene i kazali da njihov oproštaj od moga Tihe i njihova obećanja, nisu bili isprazni, već da će obećano i realizirati. A meni je silno potrebna pomoć. Stojim u iznajmljenom skromnom stanu, četvero djece, tri curice, sin, treba im i prostor i sigurnost. S Tihinom mirovinom, koju su dobila djeca od 3.200 kuna preživljavam teško. Nisam navikla kukati i tražiti, bitno mi je odgojiti djecu, moram biti s njima stalno. Pomogne se tu i tamo, ali sada kada djeca stasaju treba im prostor. Znam kakva je situacija, znam da je teško vrijeme, da ima i drugih kojima je pomoć potrebna, pa i nisam htjela tražiti i moliti. No Tihini prijatelji se sjetiše i eto krenulo je. Ako Bog dade da, sutra djeca imaju siguran krov nad glavom, a na meni je da se borim. Još je dugi trnovit put da ih četvero izvedem kako to spada i kako smo ja i moj Tihomir planirali, riječi su Tihine supruge Ivane, koja je cijenjena kod svih, upravo zbog zadivljujuće borbe za opstojnost i ispravan odgoj svoje malodobne djece.
„Mi bivši pripadnici 4. gardijske brigade i sadašnji pripadnici u miru, bit ćemo sretni onoga dana kada ćemo moći otići na grob našega prijatelja Tihe, zapaliti svijeću, pomoliti se i i kazati. Dragi naš viteže, ti si pomogao nama da živimo, mi ti evo sada vraćamo preko tvoje obitelji samo mali dio. Tvoja obitelj sada ima krov nad glavom, budi miran“, riječi su Tihina prijatelja i pripadnika Gardijske motorizirane brigade u Kninu, Zorana Buljana.
Stožer koji se okupio oko prikupljanja pomoći za izgradnju budućeg doma za obitelj Karoglan, očekuje i svesrdnu pomoć grada Imotskog u mogućem osiguranju terena za izgradnju kuće, a ovim putem mole i sve obrtnike, građevinske poduzetnike, da se odazovu velikoj akciji. Isto tako otvoren je i račun na ime Ivane Karoglan, Tihine supruge u Zagrebačkj banci 2360000 – 3234731566 kako bi svi oni koji žele mogli pomoći.

 

Baner
Baner
Baner
   

Stranica 9 od 155

Baner