Ričička noć u Zagrebu

Aktualno - Lokalne teme

ricicka-nocImotski -  SUSRET O KOJEMU SE PRIČA
Svečanim euharistijskim slavljem koje je u crkvi Sv. Nikole Tavelića u zagrebačkoj Kustošiji 5. svibnja  predvodio ravnatelj Nadbiskupijskog sjemeništa u Splitu i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu dr. don Mladen Parlov, otpočeo je sedmi po redu susret Ričičana, prijatelja Ričica i njihovih gostiju. Okupljene je vjernike riječima dobrodošlice najprije pozdravio mjesni župnik don Marijan Gradiščak, a onda je dr. don Mladen svim okupljenim Ričičanima prenio srdačne pozdrave ričičkoga župnika don Marinka Bilića, uz ispriku što zbog zdravstvenih problema ne može nazočiti ovomu susretu. U svojoj se karakterističnoj i nadasve snažnoj propovijedi don Mladen dotaknuo vječnih i gotovo nezaobilaznih tema u ovakvim prigodama. Problemi iseljenoga i raseljenog puka, odnosa vjernika prema životu, vjeri, životu po Isusu, za Isusa, životu po kršćanskim načelima, a osobito po nauku naših roditelja.

{sidebar id=4}- Prekratak je ovaj zemaljski, ljudski život da ga čovjek proživi u neslozi sa svojim bližnjima, u ljutnji, zavisti, ljubomori, u sveopćoj jurnjavi za ovozemaljskim materijalnim bogatstvima i užicima, dok sam čovjek ostaje manje važan, po strani, istaknuo je don Mladen, tražeći da se kroz život nadahnjujemo neiscrpnom snagom i ljubavlju Majke Božje, naše nebeske zaštitnice i zagovornice.

Drugi se dio ovoga druženja nastavio u restoranu «Gastro globus» na Zagrebačkom velesajmu gdje se okupilo dvjestotinjak Ričičana i njihovih gostiju. Sve je nazočne na početku ovoga druženja pozdravio predsjednik Zavičajne udruge sv. Ivana Ričice - Zagreb gospodin Ivan Knežević Knez te zahvalio svima koji su svojim dolaskom uveličali ovo slavlje, posebno Ričičanima koji su došli iz Ričica i ostalih krajeva Hrvatske; Splita, Osijeka, Rijeke, Pule te iz Njemačke i Austrije. Kao posebnu gošću, nazočni su gromoglasnim pljeskom pozdravili gospođu Ðurđu Šušak, suprugu pokojnoga ministra Gojka Šuška, kojoj je ovom prigodom uz zahvalu za svesrdnu pomoć oko uređenja trga i spomenika poginulim braniteljima u Ričicama načelnik prološke općine Mate Lasić uručio umjetničku sliku s motivom Ričica. Veliki pljesak i pozdrave Ričičani su uputili i zatočenom hrvatskom vitezu, heroju Domovinskog rata- generalu Anti Gotovini, a preko njegova odvjetnika gospodina Mišetića kojemu je ričički karikaturist Milan Lekić uručio generalov portret.

Kroz noć u opuštenoj i ležernoj atmosferi - dok su se na platnu, uz plesni podij, izmjenjivale fotografije Ričica kroz četiri godišnja doba, koje je za ovu prigodu pripremila prof. Suzana Budimir - uživali su gosti u već profinjenim izvedbama gange i vatrenoj dalmatinskoj šijavici. Najbolji igrači šijavice ovaj put nisu bili Ričičani, nego gosti - gospoda Ante Budimir iz Podbile i Zvonko Gašpar iz Žukovice koji su za prikazano umijeće dobili stari dalmatinski pršut. Pobjednička je klapa u pjevanju gange bila gotovo izvjesna, jer gospoda Ivan Knežević Knez, Ante Budimir Crni i Manje Pušić, baš kao i prošle godine, doista nisu imali ravnopravne konkurente te bi njihova izvedba ovoga našeg autohtonog izričaja i na značajnijim festivalima gange bila zapažena. Zaslužili su pršut koji je bio nagrada za najbolju izvedbu gange.

Ričički je guslar Ivan Matišić svojom pojavom u imotskoj narodnoj nošnji i prekrasnom «Pismom o Ričicama» izazvao sveopće oduševljenje, ali i pokoju suzu. Ovom je prigodom Matišić ujedno i promovirao svoj prvi CD, nadamo se ne i posljednji.

Bogata je tombola i ove godine obradovala mnoge koji će besplatno otputovati i tjedan dana uživati u ljepotama  Pariza, Rima, Beča...

Ovo su važni susreti za iseljene Ričičane, susreti o kojima se priča, susreti koji se pamte.

Do sljedeće godine!

Vinko Pavić

Ričička noć u Zagrebu
Baner